Het Zuiderzeemuseum is in 1948 opgericht om de visserijcultuur rond de voormalige Zuiderzee vast te leggen. Toen de Zuiderzee in 1932 van de Noordzee werd afgesloten en een binnenmeer werd, waren mensen bezorgd dat daarmee ook de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied geheel zou verdwijnen.

Ver voor de afsluiting van de Zuiderzee ontstond het idee om het behoud van de toen nog florerende visserscultuur te behouden en om een museum over de Zuiderzee te stichten. In mei 1947 werd de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum opgericht. Een jaar later was het Zuiderzeemuseum een feit.

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een buitenmuseum en een binnenmuseum.

Buitenmuseum
Het openluchtgedeelte geeft een impressie van het wonen en werken rondom de Zuiderzee tussen 1880 en 1930, de periode die voorafging aan de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932.
Er staan huizen uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Iedereen kan spelenderwijs kennis maken met de historische ambachten en het dagelijks leven van vroeger.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Wisselende tentoonstellingen tonen de rijke collectie van het museum in een actuele context. Met historie, fotografie, streekdrachten, design biedt het binnenmuseum voor ieder wat wils.

Het Zuiderzeemuseum is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur