Windex

Windex of windvaan

De windex of is de naam voor wat ze op een zeiljacht ook wel eens een windvaan wordt genoemd. Met een windex kun je makkelijk aflezen wat de windhoek is waar de wind precies vandaan komt. Deze staat altijd bovenop de mast.

Als je naar boven kijkt vanuit de kuip zie je hem gelijk staan De twee vaste vanen en de bewegende vaan een rood reflecterend aanduidingen. De windex laad de juiste wind richting al zien bij de geringste windkracht.
Windex is tevens een merknaam het type 15 staat bij Windkracht 5 allemaal op de mast dit type is 38 cm lang. De Wind Direction Indicator is een onmisbaar hulpmiddel voor zeilers van alle niveaus, aangezien het onmiddellijke en accurate informatie de windhoek aan geeft zodat je op de juiste manier met de punt van het schip in de wind kant sturen om daarna zeilen eenvoudig omhoog te hijsen.

De WINDEX is een Zweedse uitvinding uit 1964 die momenteel in meer dan 40 landen wordt verkocht, verspreid over vijf continenten. In totaal zijn meer dan 1.500.000 Windrichting indicatoren verkocht in de afgelopen 45 jaar.

Er verschillende modellen te vinden op de top van de mast op elk type zeilboot van wedstrijd zeilers tot op een rubberboten, en alles daar tussenin. Het is een van de meest bekende en erkende zeil producten. De inventieve en superieure ontwerp van de WINDEX Wind Direction Indicator heeft het mogelijk gemaakt dat het vrijwel onveranderd verblijven voor meer dan 40 jaar.

windex-windvaan