Hoe je van je hobby je werk maakt . . .

Peter is een geboren Fries uit Harlingen en Yvette groeide op in Amsterdam.

 Beiden nog vrij en blij  (elkaar nog niet ontmoet) werkt Yvette als directiesecretaresse voor een Duitse firma in Riverstaete aan de Amstel en gaat Peter als marinier de wereld over. 
Yvette heeft een zeilboot (een auto is niet nodig in Amsterdam) en zeilt in het weekend over de Westeinderplassen en Peter rijdt in zijn vrije tijd op zijn Harley langs de Friese meren. 
Wanneer Yvette net haar Wibo 740 heeft verkocht ontmoeten zij elkaar en delen hun passie voor watersport.

Peter en Yvette van Wier – inmiddels eigenaren van Zeilbotenverhuur Windkracht 5 –  dat staat voor het echtpaar Van Wier met hun 3 kinderen.

Van marinier naar techneut en van secretaresse naar moeder

Peter en Yvette sluiten een compromis. Yvette verhuist naar Kimswerd, een dorpje onder de rook van Harlingen en Peter gaat bij huis werken als techneut bij de Scheepsreparatie Friesland (SRF).
Getrouwd wordt er in Medemblik (het midden van Amsterdam en Harlingen) op 09-07-97.
Als in 1999 Sven geboren is stapt Peter over naar de offshore-business en is toch weer van huis.
Na de geboorte van Lars in 2002 verhuist het gezin naar Hoorn, waar in 2003 Anouchka geboren wordt. Schellinkhout wordt begin 2005 de uiteindelijke woonplaats.

Van hobby naar onderneming

Hoewel een zeilboot met drie kleintjes geen prioriteit heeft komt er in 2004 toch een nieuwe Bavaria 36 en wordt besloten het jacht te verhuren. Ligplaats van de boot, inclusief het recht om deze te mogen verhuren, werd de Compagnieshaven; prima bereikbaar met alle benodigde voorzieningen en de perfecte uitvalsbasis.

Een andere grote hobby van Peter is de PC en hij bouwt een mooie website.
Na iedere verhuur wordt het jacht nagekeken en schoongemaakt zodat een volgende huurder weer kan uitvaren met een betrouwbaar jacht dat spik en span klaar ligt. Aanvankelijk vond de verhuur naast het werk plaats.
Terwijl Windkracht 5 in 2008 nog maar vier zeiljachten telde, kwam de zaak pas echt in een stroomversnelling toen Peter en Yvette per 1 januari 2009 de zekerheid van een vaste baan bij de oliemaatschappij inruilden voor het avontuur van de zeilbotenverhuur.
Er is nu sprake van een 100% onderneming. “en daarvan hebben we nooit spijt gehad”.
Inmiddels telt de Windkracht 5 vloot tien zeilboten – van een Bavaria 32 t/m 41 – grotendeels afgemeerd aan steiger A van de Compagnieshaven.

‘Van zelf zeilen is niet veel gekomen, dat hoor je wel vaker als je van je hobby je werk maakt.
Wij genieten enorm van blije, zeillustige mensen, die bij ons aan boord komen, die vervolgens ontspannen met mooie zeilverhalen terugkeren. Inmiddels hebben wij een groeiend aantal trouwe huurders, waarmee een goede band bestaat. Huurders vinden het geruststellend erop te kunnen vertrouwen dat het gekozen jacht pico bello klaar ligt en dat we flexibel zijn wat betreft de overdracht. Terugkerende huurders ontvangen klantenkorting.

Het werk is afwisselend want wij doen bijna alles zelf. Tijdens het vaarseizoen zijn we overdag in de haven. Kantoor hebben we aan huis, waar we aanvragen, boekingen, administratie en ook de was 😉 doen.
Wat doen wij in de winter? Al in het vroege najaar komen de aanvragen voor volgend seizoen. De nieuwe kalender met prijzen moet spoedig gereed zijn, want met de aantrekkelijke voegboek- plus klantenkorting wordt al een derde geboekt. Wij werken veel aan onze website met online boekingskalender. Komt er een nieuw jacht dan is Peter druk bezig met het inbouwen van alle apparatuur, de Webasto, de belettering, het onderwaterschip en het tuigen.  Daarnaast proberen we in de kerstvakantie een week als gezin op vakantie te gaan’.

Buy & Charter

Nieuwe Bavaria jachten worden verkocht via het befaamde Buy & Charter concept. Bij deze constructie koopt men een boot als lucratief beleggingsobject en verhuurt deze, via Windkracht 5. Wij hebben bewust gekozen voor een online boekingssysteem. Huurders kiezen zelf hun jacht en er is nooit sprake van belangenverstrengeling.

“Mensen die bij ons huren zijn voornamelijk Nederlanders, Duitsers en Belgen met zeilervaring”. Zeilervaring wordt gecontroleerd na het invullen van de boeking en tijdens de persoonlijke overdracht. Het is ook mogelijk bij ons een schipper in te huren voor instructie of een bedrijfsevenement, zo heeft u alle aandacht voor uw gasten”.

Windkracht 5 Enkhuizen

Piet’s weer 2016

Aan het einde van de zomer 2016 kwam Piet Paulusma het weer presenteren vanaf onze Grutte Pier.