Hoe je van je hobby je werk maakt . . .

Peter, geboren in Harlingen en Yvette in Amsterdam. Yvette werkt als directiesecretaresse voor een Duitse firma in Rivierstaete aan de Amstel en Peter gaat als marinier de wereld over. 
Yvette zeilt in het weekend met haar Wibo740 over de Westeinderplassen en Peter rijdt in zijn vrije tijd op zijn Harley langs de Friese meren. Wanneer beiden elkaar vrij en blij ontmoeten delen zij hun passie voor watersport.

Peter en Yvette van Wier – nu eigenaar van Zeilbotenverhuur Windkracht 5 –  dat staat voor het echtpaar Van Wier met hun 3 kinderen (Sven, Lars en Anouchka).

Van marinier naar techneut en van secretaresse naar moeder

Peter en Yvette sluiten een compromis. Yvette verhuist naar Kimswerd, een klein dorpje onder de rook van Harlingen en Peter gaat bij huis werken als techneut bij Scheepsreparatie Friesland (SRF).
Getrouwd wordt er in Medemblik (exact het midden van Amsterdam en Harlingen) op 9-7-’97.
Als in 1999 Sven geboren is stapt Peter over naar de offshore-business en is toch weer van huis.
Na de geboorte van Lars in 2002 verhuist het gezin van Friesland naar Hoorn, waar in 2003 Anouchka geboren wordt. De kinderen groeien vanaf 2005 op in Schellinkhout en vanaf 2018 wonen we met onze jong volwassenen in het centrum van Hoorn.

Van hobby naar onderneming

Hoewel een zeilboot met drie kleintjes geen prioriteit heeft komt er in 2004 toch een nieuwe Bavaria 36 met als doel het jacht vooral te verhuren. Een ligplaats met toestemming om het jacht te verhuren kregen wij in de Compagnieshaven van Enkhuizen; prima bereikbaar met alle benodigde voorzieningen en de perfecte uitvalsbasis.

Een andere grote hobby van Peter is de PC, hij bouwt een mooie website.
Aanvankelijk vond de verhuur naast het werk plaats. Na elke verhuur wordt het jacht nagekeken en schoongemaakt zodat een volgende huurder weer kan uitvaren met een betrouwbaar jacht dat spik en span klaar ligt.
Terwijl Windkracht 5 in 2008 nog maar vier zeiljachten telde, kwam de zaak pas echt in een stroomversnelling toen Peter en Yvette per 1 januari 2009 de zekerheid van een vaste baan bij de oliemaatschappij inruilden voor het avontuur van de zeilbotenverhuur.
Er is nu sprake van een 100% onderneming “waarvan we nooit spijt hebben gehad”.
Momenteel telt de Windkracht 5 vloot elf zeilboten – van een Bavaria 34 t/m 45 – grotendeels afgemeerd aan A-steiger van de Compagnieshaven.

‘Van zelf zeilen is niet veel gekomen, maar dat hoor je wel vaker als je van je hobby je werk maakt.
Wij genieten enorm van blije, zeil-lustige mensen, die bij ons aan boord komen en vervolgens ontspannen met mooie zeilverhalen terugkeren. Die vakantiestemming daar is niets mis mee!

Inmiddels hebben wij een groeiend aantal trouwe huurders, waarmee een goede band bestaat. Huurders vinden het geruststellend erop te kunnen vertrouwen dat het gekozen jacht pico bello klaar ligt en dat we flexibel zijn wat betreft de overdracht. Bovendien ontvangen terugkerende huurders klanten-korting.

Het werk is afwisselend want wij doen bijna alles zelf. Tijdens het vaarseizoen zijn we overdag in de haven. Kantoor hebben we aan huis, waar we aanvragen, boekingen, administratie en zelfs de was doen.
De verhuur loopt van april tot november. Wat doen wij in de winter?
In het vroege najaar komen de aanvragen al voor het volgende seizoen. De nieuwe kalender met prijzen moet dan ook spoedig gereed zijn, want met de aantrekkelijke voegboek- plus klanten-korting wordt ruim een derde geboekt. In de winter werken wij veel aan onze website met het online reserveringssysteem. Komt er een nieuw jacht dan is Peter druk bezig met het inbouwen van alle apparatuur, Webasto, belettering, het onderwaterschip en tuigen. Daarnaast proberen we in de herfst- of kerstvakantie een weekje als gezin op vakantie te gaan’.

Buy & Charter

Nieuwe Bavaria jachten worden verkocht via het befaamde Buy & Charter concept. Bij deze constructie koopt men een boot als lucratief beleggingsobject en verhuurt deze via Windkracht 5. Bewust is gekozen voor een online boekingssysteem, waarin huurders zelf een gewenst huurjacht kiezen, waardoor er geen sprake is van belangenverstrengeling.

Onze huurders komen voornamelijk uit Nederland, Duitsland en België. Zeilervaring wordt gecontroleerd na het invullen van de reservering en tijdens de persoonlijke overdracht. Het is ook mogelijk om bij ons een schipper in te huren voor instructie of tijdens een bedrijfsevenement, waarbij u alle aandacht voor uw gasten heeft.

Windkracht 5 Enkhuizen

Piet’s weer 2016

Aan het einde van de zomer 2016 kwam (op uitnodiging van Yvette) Piet Paulusma het weer presenteren vanaf onze Grutte Pier.