Zeilboot huren Markermeer

Met de aanleg van de Houtribdijk (1976), ook wel bekend als de Markerwaarddijk of dijk Enkhuizen-Lelystad, werd het IJsselmeer in tweeën gedeeld. Het noordelijke deel bleef het IJsselmeer en het zuidelijke deel werd het Markermeer, vernoemd naar het schiereiland Marken.

Het Markermeer ligt tussen Noord Holland en Flevoland is 700 m2 en op de meeste plaatsen 2 tot 4 meter diep.

Het Markermeer ligt tussen Noord Holland en Flevoland is 700 m2 en op de meeste plaatsen 2 tot 4 meter diep.
In het noordwestelijke deel ligt de Hoornse Hop in de driehoek Schardam-Hoorn-Schellinkhout.
Het zuidelijk deel gaat over in het IJmeer. Aan de oostkust van het Markermeer ligt tussen Marken en de vaste wal de Gouwzee.

Door de sluis bij Lelystad via Lemmer richting Den Oever of Kornwerderzand is een mooie tocht van ongeveer 30 mijl. Met overheersend westenwind is deze tocht meestal goed bezeild.

Markermeer Zeilboot Huren
Krabbersgatsluis-WK5-Enkh

Vaarroutes rond het Markermeer

Via de Krabbersgatsluis en het Naviduct bij Enkuizen (24 uur/dag bediend) bereikt u het Markermeer met talloze aanloophavens zoals: Hoorn, Edam, Volendam, Monnickendam, Uitdam, Muiden, Muiderzand, Marken en Lelystad. Tijdens uw vaartocht komt u nog langs een aantal kleine jachthavens in Broekerhaven, Marken, Durgerdam, en De Blocq van Kuffeler. Met de koers richting Flevoland komt u langs forteiland Pampus. Vanaf 2018 is het nieuwe (natuur)eilandengroep Marker Wadden te bewonderen.

Door de Afsluitdijk kunt u het wijde Wad op. De stroming geeft een extra dimensie aan het varen, al zeilend bereikt u Vlieland, Terschelling of Texel. Voor varen op de Waddenzee is naast ervaring vaarbewijs 2 vereist.

Komend vanaf het IJsselmeer:

 • Houd de betonning aan in verband met de diepgang.
 • Houd verplicht Stuurboordwal aan op het Krabbersgat.
 • Laveren is verboden.
 • Houd rekening met beroepsvaart van en naar de sluizen, met watertaxi’s van het Zuiderzeemuseum, charterschepen en veerschepen van de Veerhaven naar Stavoren en Urk.
 • De watertaxi’s draaien ter hoogte van KG13 de haven van het Zuiderzeemuseum in. Dit is tevens de ingang van de Compagnieshaven.
 • Tegenover de Veerhaven staat op de scheidingsdam een scheidingsbaken met verwijsbord ‘sport’ richting Naviduct.
 • Kijk altijd goed om u heen, ook achterom.
 • Steek ter hoogte van de Buitenhaven/Veerhaven naar bakboord over richting Naviduct.
 • Aan stuurboord voor het Naviduct zijn wachtplaatsen.
 • Aanroep marifoon: ‘Naviduct-noordzijde’.

Komend vanaf het Markermeer:

 • Blijf binnen de vaarwegbetonning in verband met een dam onder water.
 • Houd na lichtboei KG27 de geleidelichten op 36 graden.
 • Op de scheidingsdam tussen de invaarten naar de Krabbersgatsluis en het Naviduct staat een rood walbaken en een verwijsbord ‘sport’ richting Naviduct.
 • Aanroep marifoon: ‘Naviduct-zuidzijde’.
 • Aan bakboord voor het Naviduct zijn wachtplaatsen.
 • Let na het verlaten van het Naviduct op kruisende vaart als u het Krabbersgat op vaart (zie boven).
 • Kijk altijd goed om u heen, ook achterom.

Beide sluiscomplexen worden 24 uur per dag bediend, maar voor sommige periodes geldt bediening op aanvraag.
Zie www.vaarweginformatie.nl en Water-almanak 2 Enkhuizen

Pleziervaart Amterdam

Iedere boot die door Amsterdam vaart, moet voorzien zijn van een vignet.
Middels een chip in het vignet kunnen vaarbeheerders zien waar en wanneer het druk is. De gemeente kan maatregelen treffen ter bevordering van een vlotte en veilige doorvaart. Daarnaast kan het helpen een verdwenen/gestolen boot met vignet te vinden.

Voor wie en waar verplicht?
Een vignet is verplicht voor alle pleziervaartuigen die door Amsterdam* varen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor. Kano’s, kajakken en opblaasboten zonder harde bodem en zonder motor hoeven geen vignet te hebben.

* het Amsterdamse binnenwater in alle stadsdelen, dus ook op de volgende doorgaande vaarroutes: Kostverlorenvaart, onderdeel van de Staande Mastroute. Nieuwe Herengracht van de Amstel naar het IJ.

Let op: Het IJ zelf is uitgezonderd.

Er zijn 2 soorten vignetten:

1. Doorvaartvignet
Vereist wanneer u door Amsterdam wilt varen (zonder *BHG-vignet).
Kosten: € 40,- per 3 kalenderjaren inclusief ’24 uur afmeren’ gratis: te activeren op een dag naar keuze. Wilt u later nog een keer afmeren, dan kunt u ’24 uur afmeren’ kopen voor € 30,-.

2. Binnenhavengeldvignet (*BHG)
Met een BHG-vignet kunt u varen én afmeren.
Het soort vignet en de kosten hiervan hangen af van de grootte van uw boot en de aandrijving. Dit vignet is 1 kalenderjaar geldig.

De vignetten zijn te koop via Amsterdam.nl/varen of de Vaarwater app

Geen vignet . . . u riskeert een boete
Vaart u door het Amsterdamse binnenwater zonder Doorvaart- of BHG vignet? Dan krijgt u tot de zomer van 2022 een waarschuwing, daarna riskeert u een boete van € 95,- .

Marifoon op het Markermeer

Bij zware wind kan het spoken op het Markermeer.

Houdt voor u uitvaart het weer in de gaten en luister het weerbericht uit van de Centrale meldpost IJsselmeer via de marifoon op kanaal 1 (ieder uur om 15 minuten over).

Helaas is het weerbericht niet per uur aangepast dus let zelf ook op. Het Markermeer kent net als het IJsselmeer een korte maar heftige golfslag die u zeker parten gaat spelen met harde wind zeilend als u scherp aan de wind wilt varen.

Bij Zeilbotenverhuur Windkracht 5 in de Compagnieshaven Enkhuizen, direct aan het IJsselmeer kunt u de nieuwste Bavaria zeilboot huren tegen een gunstige prijs.