Zeilboot huren Waddenzee

De Waddenzee is een prachtig vaargebied voor de ervaren watersporter. Een zeiltocht van vaste wal naar de Waddeneilanden is nooit dezelfde, afwisseling van getij, windrichting en weer maakt elke vaartocht tot een nieuwe belevenis.
Een recente papieren kaart is een must, ook als u elektronische navigatie gebruikt. Deze kan uitvallen en ter oriëntatie is het totaaloverzicht erg gemakkelijk. Windkracht 5 heeft de nieuwste kaarten aan boord en op verzoek getijdentabel HP 33.

Waddenzee-waterkaart

Enkhuizen – Kornwerderzand – Harlingen – Vlieland – Terschelling

Zeilen naar Vlieland is geliefd bij onze huurders. De totale lengte vanaf Kornwerderzand is ca. 20 mijl. Wij zorgen er voor dat uw schip klaar is voor vertrek. Een volle brandstoftank, reddingsmiddelen en de nieuwste kaarten zijn aan boord. U zorgt voor een zeewaardige bemanning.

Met u gehuurde zeilboot vaart u vanuit Enkhuizen zeilt u direct een mooie zeiltocht naar Kornwerderzand.

U kunt de sluis oproepen via de marifoon (kanaal 23).

Over de Boontjes richting Harlingen

De adviesroute loopt over de Boontjes richting Harlingen. Met hoogwater vanuit Kornwerderzand is de Boontjes overal diep genoeg. Houd wel de betonning aan (naast de betonning liggen steile zandbanken waarop u direct vastloopt). Stuurboordzijde aanhouden is vereist in verband met tegenligger. Deze route wordt druk bevaren door zowel recreatie- als beroepsvaart.

Bij Harlingen aangekomen dient u de Boontjes helemaal uit te varen tot de gele kardinale ton. Daarna draait u naar bakboord de Pollendam op. Op de afbeelding hieronder ziet u de situatie ter plaatse. Bereid u goed voor op dit stuk, men wordt hier wel eens in de war gebracht door de veelvuldige betonning. Vaar NOOIT buiten de betonning aan de rode tonnenlijn, hier ligt een strekdam die met hoogwater niet zichtbaar is. Hier kunt u uw marifoon overschakelen op de verkeerscentrale Brandaris VHF 02.
Tijdens het pleziervaartuigen-seizoen zijn gele boeien geplaatst, dit is de pleziervaartuig-route. Houdt u deze zoveel mogelijk aan.

Wellicht ten overvloede: de zeiljachten kunnen NIET OVER de Pollendam varen.

Na de vaargeul langs de Pollendam komt u in de Blauwe Slenk. Dit is een groot vaarwater, een kronkelende lijn langs het vogeleiland Griend. Het natuureiland Griend heeft een groot gebied (Grienderwaard) dat bij hoogwater onzichtbaar en zeer ondiep is. Volg de vaarroute, dat is de veilige vaarweg.

Varend op de Blauwe Slenk dient u goed rekening te houden met vrachtverkeer. Buiten de vaargeul is soms wel ruimte, maar met name het gedeelte tussen BS20 en BS14 is dit niet aan te bevelen.

De route via het Inschot wordt uitsluitend aanbevolen voor ervaren watersporters die ter plekke bekend zijn.

Vliestroom

Na het passeren van de kardinaal BS1 bevindt u zich in de Vliestroom, een zeer breed vaarwater waar u ook vaak zeehondjes kunt zien. Bij VL8 kunt u nog kiezen naar welk eiland u wilt. Hier kunt u naar stuurboord richting West Meep om vervolgens naar Terschelling te varen. Rechtdoor, richting Noord is de vaarweg naar Vlieland. Vraagt u eventueel via de marifoon aan de Brandaris (VHF 02) of de jachthaven van Vlieland nog ligplaatsen heeft.

Brandaris Vlieland

De Waddenvereniging

De Waddenvereniging viert in 2015 haar 50-jarig bestaan.  Het is nu bijna niet voor te stellen, maar vijftig jaar geleden waren er vergaande plannen om het waddengebied in te polderen. Dat was de aanleiding voor de oprichting van de Waddenvereniging. De inpoldering werd met succes tegengehouden. Daarna volgden er meer successen met voorlopig hoogtepunt het uitroepen door UNESCO van de Nederlandse Waddenzee (en het overigens ook Duitse deel) tot werelderfgoed in 2009. Hiermee kwam er wereldwijd erkenning voor de onmisbare rol die het gebied speelt voor mens en dier.

De Waddenzee is nu het allerlaatste natuurgebied in Nederland waar wind, water en getij nog zoveel hun eigen gang kunnen gaan. En toch staan natuur, rust en ruimte voortdurend onder druk (bijvoorbeeld door zoutwinning onder het Wad door Frisia B.V.).

Als Waddenliefhebber kunt u de Waddenvereniging steunen:

Droogstraat 3 te Harlingen
Postbus 90, 8860 AB Harlingen
Tel. 0517 493 693

info@waddenvereniging.nl
www.waddenvereniging.nl