Zeilboot huren Markermeer

Met de aanleg van de Houtribdijk (1976) tussen Lelystad en Enkhuizen werd het IJsselmeer in tweeën gedeeld. Het noordelijke deel bleef het IJsselmeer en het zuidelijke deel werd het Markermeer, vernoemd naar het schiereiland Marken.

Het Markermeer is 700 m2 en ligt tussen Noord Holland en Flevoland en op de meeste plaatsen 2 tot 4 meter diep.
In het noordwestelijke deel ligt de Hoornse Hop in de driehoek Schardam-Hoorn-Schellinkhout.
Het zuidelijk deel gaat over in het IJmeer. Aan de oostkust van het Markermeer ligt tussen Marken en de vaste wal de Gouwzee.

Markermeer Zeilboot Huren

Vaarroutes rond het Markermeer

Via de sluis bereikt u het Markermeer met talloze aanloophavens als Hoorn, Edam, Volendam, Monnickendam, Uitdam, Muiden, Muiderzand, Marken en Lelystad. Tijdens uw vaartocht komt u nog langs een aantal kleine jachthavens in Broekerhaven, Marken, Durgerdam, en De Blocq van Kuffeler. Met de koers richting Flevoland komt u langs forteiland Pampus. Vanaf 2018 is het nieuwe (natuur)eilandengroep Marker Wadden te bewonderen.

Door de sluis bij Lelystad via Lemmer richting Den Oever of Kornwerderzand is een mooie tocht van ongeveer 30 mijl. Met overheersend westenwind is deze tocht meestal goed bezeild.

Door de Afsluitdijk kunt u het wijde Wad op. De stroming geeft een extra dimensie aan het varen, al zeilend bereikt u Vlieland, Terschelling of Texel. Voor het varen op de Waddenzee is ervaring vereist.

Marifoon op het Markermeer

Bij zware wind kan het spoken op het Markermeer.

Houdt voor u uitvaart het weer in de gaten en luister het weerbericht uit van de Centrale meldpost IJsselmeer via de marifoon op kanaal 1 (ieder uur om 15 minuten over).

Helaas is het weerbericht niet per uur aangepast dus let zelf ook op. Het Markermeer kent net als het IJsselmeer een korte maar heftige golfslag die u zeker parten gaat spelen met harde wind zeilend als u scherp aan de wind wilt varen.

Bij Zeilbotenverhuur Windkracht 5 in de Compagnieshaven Enkhuizen, direct aan het IJsselmeer kunt u de nieuwste Bavaria zeilboot huren tegen een gunstige prijs.