Zeilboot huren IJsselmeer

Nederland kent geen mooier zeilwater  dan het IJsselmeer.

Het IJsselmeer en de plaatsen eromheen zijn geliefd zeilgebied. Bekend zijn: Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Lemmer, Stavoren. In Enkhuizen kunt u een nieuw Bavaria zeilboot huren van 32 – 41 ft. bij Zeilbotenverhuur Windkracht 5, direct aan het IJsselmeer.

Met directe toegang tot de Waddenzee en de Westfriese eilanden is het een vaarwater dat aan veel zeilwensen voldoet.

Zeilbotenverhuur Enkhuizen

Zuiderzee Windkracht 5

Van Zuiderzee naar IJsselmeer

Het IJsselmeer is een binnenzee, genoemd naar de rivier de (Gelderse) IJssel, die uitmond in Kampen. Het huidige zoetwatermeer bestaat uit een groot deelgebied van een ingedijkte zeebocht van de voormalige Zuiderzee.

Dijken en polders rond het IJsselmeer

Het IJsselmeer onstond pas in 1932 door de bouw van de 29 km lange Afsluitdijk op de locatie waar de voormalige Zuiderzee het smalste was aan de kust van Westfriesland en Noord-Holland. De dijk is 90 m breed en draagt als kroon de snelweg A7 (E22). De dijk werd hoofdzakelijk wegens kustbescherming gebouwd. Door het wegvallen van getijden in het IJsselmeer was het bouwen van dijken en drooglegging van wateroppervlak eenvoudiger geworden.

Als onderdeel van de ‘Zuiderzeewerken’ werden grote delen van het IJsselmeer als polder (nieuw land) aan de oevers drooggelegd, waarvan de provincie Flevoland de grootste is. 

Zeilboot huren IJsselmeer

Enkhuizen Windkracht 5

Houtribdijk en Markermeer

Het IJsselmeer werd in het midden door nog een dijk (Houtribdijk) in twee zelfstandige wateroppervlakten gedeeld, die door twee sluizen bij Enkhuizen en Lelystad met elkaar verbonden zijn. Het zuidelijke deel (Markermeer) zou oorspronkelijk ook drooggelegd worden. Al bij de bouw van de afsluitdijk naar de Noordzee erkenden de Nederlandse autoriteiten het millitairische gevaar, van de Vesting Holland met deze nieuwe toegang vanuit het noorden. Dit is de reden voor de bouw van de vestingen Den Oever en Kornwerderzand aan beide einden van de Afsluitdijk. In mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, kon zich de Duitse ‘Wehrmacht’ op deze plaatsen geen toegang naar de Vesting Holland verschaffen.

Het grootste zoetwater-meer van West-Europa

Met een oppervlakte van 1.100 km², een gemiddeld diepste punt van 9,5 m onder de zeespiegel en aanloophavens vanuit alle richtingen zeilt u altijd goede koers. Het IJsselmeer is tussen 2 – 4 m diep. Op sommige plaatsen is het water door zandwinning echter wel 20 m diep.
In de zomer staat het IJsselmeer-water 20 cm hoger. De zomerwaterstand wordt op 0,20 m en de winterwaterstand op 0,40 m onder NAP gehouden.

Zeilen van Enkhuizen naar Lemmer

Vanuit de Compagnieshaven in Enkhuizen kunt u alle kanten op zeilen. Een open verbinding voert u rechtstreeks het IJsselmeer op naar bijvoorbeeld Friesland, Urk, Medemblik of de Wadden.

U vaart bijvoorbeeld in ongeveer 4 uur naar Lemmer. Omdat de koers ongeveer noordoost is, zult u bij de overheersende westenwind rustig naar Lemmer varen.

Aan het eind van de Groote Brekken kunt u of naar de binnenstad van Lemmer of via de Prinses Margrietsluis Friesland in. Voor Lemmer houdt u stuurboord aan en vaart u het Stroomkanaal in. U kunt kiezen uit veel jachthavens maar wanneer u twee bruggen doorvaart kunt u in de binnenstad liggen (het kan er wel druk zijn).