In Hoorn vindt u zes musea (op loopafstand van elkaar), diverse tentoonstellingsruimtes, talloze galerieën, ateliers en heel veel buitenkunst in parken, water en zelfs op daken. Historische educatie vindt u in de Oudheidskamers Nederlandse Kaap-Hoornvaarders aan het Achterom.

Het Westfries Museum

Roode Steen 1, 1621 CV HOORN    tel. 0229 280022

Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Gesloten: maandag, van 1/11 tot 1/3, Koningsdag, 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag, 15 augustus Lappendag

Entree: jongeren (tot 18 jaar) en museumkaarthouders: gratis, volwassenen: € 8,– en 65+: € 6,50

www.westfriesmuseum.com

Westfriesmuseum Hoorn Roode Steen

Sinds 1881 gehuisvest in het Statencollege. Dit statige Rijksmonument met karakteristiek rijkversierde gevel werd in 1632 gebouwd voor de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier. Gedurende de ruim honderd jaar dat het museum bestaat, werd het gebouw verrijkt met schuttersstukken, schoorsteenstukken, en interieuronderdelen die herinneren aan hun vroegere gebruikers en de vaderlandse geschiedenis.

De wapens van de zeven steden die vertegenwoordigd waren in dit bestuursorgaan zijn terug te vinden op de trapgevel en in de vergaderzaal (de huidige schutterijzaal). De plek van één van de eerste stenen huizen van Hoorn, het Proostenhuis. Een laatmiddeleeuwse gewelfkelder is één van de weinige overblijfselen van dit pand.
In 1994 werd het museum uitgebreid met een gemeentelijk monument, dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond. In 1790 kregen de panden één voorgevel in classicistische stijl, naar een ontwerp van de architect Leendert Viervant.
Het monumentale hek dat de binnenplaats afsluit dateert uit 1729. Achter het museum ligt een binnentuin, waar gevelstenen en ornamenten van monumenten uit Hoorn te zien zijn.

Het Westfries Museum is een historisch museum met een zeer gevarieerde collectie.U kunt heerlijk dwalen door maar liefst 27 verschillende expositieruimtes, waar een enorme hoeveelheid voorwerpen te zien zijn op het gebied van bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de Verenigde Oostindische Compagnie, de handel en archeologie.
In elke ruimte glanst en schittert de rijke geschiedenis van West-Friesland u tegemoet. De totale collectie omvat 30.000 zowel klasieke èn eigentijdse objecten. Accent ligt op de periode 1500-1800. De aanloop, bloei en nasleep van De Gouden Eeuw.

Speelgoedmuseum De Kijkdoos

Vlakbij de Hoofdtoren aan de haven herbergt in een prachtig monument een indrukwekkende speelgoedverzameling. Antieke poppen en poppenhuizen, houten en blikken speelgoed, oude treintjes, autootjes en nog veel meer geven een kijk op hoe men vroeger speelde.
Kinderen staan in verwondering over de eenvoud van het speelgoed van hun grootouders en vergeten direct alle computerspelletjes van tegenwoordig. Ouderen wanen zich even terug in hun jeugd. Kinderen kunnen op zolder spelen met de aloude poppenkast, er is een Lego-tafel en een speurtocht.

Openingstijden : dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Italiaanse Zeedijk 106, tel. 0229-217589

Museumstroomtram Hoorn-Medemblik

Rijke collectie stoomtramlocomotieven en rijtuigen en gelegenheid tot het maken van een
spannende tijdreis met stoomtram en boot. Gevestigd aan de Van Dedemstraat.

Het Affichemuseum

heeft een indrukwekkende collectie binnen- en buitenlandse affiches, die viermaal per jaar in wisselende thema’s worden geëxposeerd. Een overzicht van de affichekunst in Nederland neemt een permanente plaats in.

MUSEUM VAN DE TWINTIGSTE EEUW OP HET OOSTEREILAND

Nooit eerder veranderde er in honderd jaar zoveel. Daarom is de periode 1900-2000 zo interessant!
Honderden voorwerpen en vele stijlkamers maken duidelijk dat juist in deze eeuw veel is gebeurd.
In het voormalige gevangeniscomplex op het Oostereiland wordt samengewerkt met Cinema – en Brasserie & Hotel Oostereiland.

www.museumhoorn.nl

Hoorn Kunst en Cultuur Weekend

Vrijdagavond t/m zondagavond begin september.
Eén van de absolute culturele hoogtepunten van het jaar! Na de grootse opening op vrijdag zetten kunstenaars zaterdag hun atelierdeuren gratis open. Geniet van de havenconcerten in de Karperkuylhaven. Zondag is de binnenstad gevuld met honderden kunstkramen en vindt er een voorstelling plaats in Het Pakhuis.
2015 Stond Hoorn Kunst & Cultuur in het teken van Kaap Hoorn, om te vieren dat 400 jaar geleden twee schippers uit Hoorn vertrokken om als eersten de uiterste zuidpunt van Amerika te ronden.