Hoorn

Hoorn één van de parels aan het Markermeer

Hoorn is een prachtige havenplaats aan de voormalige Zuiderzee, gesticht in de 13e eeuw.
Je voelt de geschiedenis van de VOC, de WIC en de walvisvaarders.

Vissers hangen nog steeds hun netten te drogen aan de brug, soms wordt in de haven een oud schip opgeknapt en vertelt een Horinees je een prachtverhaal over de avonturen van de Jongens van Bontekoe of de Slag van Bossu, die ooit pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten.

De stad kwam tot bloei in de 17e eeuw toen door de Verenigde Oostindische Compagnie en de haven vol lag met trotse zeilschepen en de bemanning slenterde door de kleine straatjes en steegjes van Hoorn . . . het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Rode Steen is daarvan exponent.

Hoorn telt zo’n 70.000 inwoners en ligt als een driehoek (met 9 km kustzone) in het Markermeer.
Ter vergroting van de havencapaciteit zijn tussen 1662-1665 in het Blauwe Hart twee landtongen aangelegd; het Visserseiland (voorheen Westeiland) en het Oostereiland.

De Hoornse haven heeft altijd een grote rol gespeeld in het karakter en de ontwikkeling van de stad.
Eens het vertrekpunt van V.O.C. schepen, later thuishaven van de vissersvloot en tegenwoordig een geliefde plaats voor watersporters.

Watersport en havens in Hoorn

Jaarlijks varen zo’n 70.000 watersporters de haven van Hoorn binnen.
Let op: u kunt de haven uitsluitend binnenvaren via de zuidzijde (bakboord vanaf het Markermeer).

De haven van Hoorn bestaat uit de Buiten-, de Binnen-, de Grashaven, WSV (De Vluchthaven) en de Karperskuyl. De Grashaven, de Vluchthaven en de Karperskuyl zijn (particuliere) watersportverenigingen. De gemeente Hoorn beheert de Buiten- en de Binnenhaven, welke op loopafstand van het centrum liggen.

Een zeilboot huren of meer informatie over de havens in Hoorn vindt u op de specifieke pagina’s die u rechts kunt kiezen.

Hoorn-WSV-Hoorn-Haven
Karperkuil-Hoorn
Grashaven-Hoorn
Haven-Hoorn-vanaf-het-water
Hoorn Winkelstad

Winkels

Een heel gezellig winkelrondje leidt je door een groot deel van de binnenstad.
De winkels, vaak gevestigd in historische panden,
U vindt zowel bekende als unieke zaken (boeken, antiek en curiosa).

Elke zaterdag en woensdagmiddag staat er door bijna de hele binnenstad een gezellige markt, op donderdag is het koopavond en de laatste zondag van de maand is er koopzondag.

Horeca

Hoorn heeft niet alleen dat beroemde Café aan de Haven waar Vader Abraham over zong.
Restaurants en brasseries zijn gevestigd in unieke monumentale panden en oude pakhuizen, zoals de Waag aan de Roode Steen en de robuuste Hoofdtoren in de haven.

Vrijwel elke keuken is vertegenwoordigd: Frans, Chinees, Thais, Indisch, Surinaams, Mexicaans, Grieks, Turks, Argentijns en Japans.

Hoorn Halve Maen

Cultuur

Op cultureel gebied kom je niets te kort.

Er zijn verschillende musea, het filmhuis en de replica van De Halve Maen aan het Oostereiland (de voormalige gevangenis).

Het eiland is volledig gerenoveerd tot woongelegenheid en heeft twee musea, een filmhuis, toeristisch informatiepunt, restaurant en hotel.

Westfriesmuseum Hoorn Roode Steen

Monumenten

Hoorn is (na Amsterdam en Haarlem) de derde monumentenstad van Noord-Holland en sinds 1970 een beschermd stadsgezicht met 347 Rijks- en 212 gemeentelijke monumenten.
Het stadsbeeld getuigt van een roemrijk verleden met een bloeitijd tussen 1560 en 1660.

Vereniging Oud Hoorn streeft naar het behoud van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van Hoorn en haar omgeving. Het ledental is gegroeid naar 2000.

Door het economisch verval in de 18e en 19e eeuw gaat de stedelijke welvaart achteruit.
Ruim 25 jaar werken gemeente en particulier initiatief nauw samen bij het restaureren van woonhuizen, kerken en monumenten (Hoofdtoren, Waag, Statenpoort, Oosterpoort, Bossuhuizen, Sint Pietershof, Statencollege enz.).

VVV

VVV Hoorn is gevestigd in het Westfries Museum, Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn. U kunt er terecht voor alle toeristische informatie.
Telefoon: 0229 218343
www.vvvhoorn.nl

Veel activiteiten in Hoorn kunt u vinden op de specifieke pagina’s (rechts).