Lemmer poort van Friesland

Het oude vissersdorp Lemmer met maritiem karakter heeft een gemoedelijk watersportcentrum en een prachtig strand aan het IJsselmeer.

Bij de haven staat ‘de Vuurtoren’ die ooit schitterde in de gelijknamige film van Pieter Verhoeff.
De watersporter vaart Lemmer binnen vanaf het IJsselmeer door de historische Lemstersluizen met sluiswachterhuisjes (uit 1888). Vanuit Lemmer ligt het Friese merengebied klaar voor verkenning.

In Lemmer staat het grootste nog in werking zijnde Ir. D.F. Wouda stoomgemaal van Europa (UNESCO werelderfgoed).

Lemmer aan het IJsselmeer

In de zomermaanden is Lemmer een drukke badplaats. Lemmer trekt behalve toeristen ook veel mensen aan uit omliggende plaatsen zoals: Emmeloord, Urk en Joure.

Lemmer heeft datgene, wat eigenlijk elke watersportstad moet hebben: de gemoedelijke sfeer van een oude havenplaats, wandelgebieden, culturele monumenten, tentoonstellingen, een lang zandstrand, grote en kleine meren, vaarten die uitnodigen tot vissen en zwemmen en natuurlijk: … heel veel frisse lucht!

Zeilen van Enkhuizen naar Lemmer

Van Enkhuizen vaart u in circa 4 uur naar Lemmer. De koers is ongeveer Noord-Oost en u zult bij de overheersende westenwinden vaak laveren. Houdt er rekening mee dat u bij de stuurboordslag richting Rotterdamse Hoek* vaart, waar de vrachtschepen hun aanloop naar Lemmer beginnen (*genoemd naar het puin van Rotterdam wat hier na de Tweede Wereldoorlog is gestort).

De stuurboordslag brengt u dicht langs de Steile Bank onder Oude Mirdum aan de Friese zuidkust en even verder bij de Vrouwezand bank. Een aantal zeilers zijn hier aan de grond gelopen.

Lijkt het u leuk om eens met een zeiljacht naar Lemmer te zeilen? Huur dan een goed onderhouden, modern Bavaria zeiljacht en vaar eenvoudig in een paar uurtjes met windkracht 5 zo naar Friesland. U kunt een zeilboot huren voor een dag, weekend, (mid)week of langer.

De aantrekkelijkheid van Lemsterland wordt vergroot door:

  • Aangrenzende boscomplexen Gaasterland en Kuinrebos
  • Fietspaden op en langs oude en nieuwe zeedijken naar Urk en Kuinre
  • Het schitterende vestingstadje Sloten (één van de Friese Elfsteden)
  • Joure met zijn subtropisch zwemparadijs
  • De bloemenvelden in de kop van de Noordoostpolder
Lemmer vuurtoren