Stadsgevangenis Enkhuizen

Het hoge smalle gebouw van baksteen is vrijwel geheel in de staat waarin het in 1612 gebouwd is bewaard gebleven. De begane grond en elke verdieping heeft 2 ruime cellen met weinig licht en lucht. Er zijn nog oude martelwerktuigen te vinden.

Elke verdieping heeft één smal en twee bredere gekoppelde kozijnen met glas in lood (inwendig van tralies voorzien). Op de beganegrond zijn er ramen met roeden ingeplaatst. De achtergevel bevat enkele kleine vensters. In de top geeft een luik met halfcirkelvormige ontlastingsboog erboven licht op de zolder.

Bij de restauratie in 1908 is de puntgevel hersteld en de oostelijke muur versterkt om verder scheef zakken te voorkomen. De gehele westelijke muur is vernieuwd.

Stadsgevangenis-Enkhuizen

De zeventiende eeuwse cellen zijn nog compleet aanwezig, getimmerd van zwaar eikenhout getimmerd, deuren en vensters voorzien van gesmeed ijzeren beslag en tralies uit de bouwtijd. Langs de voor- en achtergevels gangen, verbonden door een smalle gang langs de oostelijke muur. Boven de deuren op de eerste verdieping is het bouwjaar 1612 gesneden. Men bereikt deze verdieping langs een wenteltrap aan de oostmuur; hogerop zijn steektrappen aangebracht, evenals aan de achterzijde.

In de zomermaanden is het gebouw voor publiek toegankelijk.
De Stadsgevangenis in de Zwaanstraat (achter het Stadhuis) is van dinsdag t/m zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Binnenkomen kost niets, maar er weer uit mogen kost voor volwassenen € 1,00 en voor kinderen € 0,50. Bron Gemeente Enkhuizen