Bouwstijl : soberder Hollands Classicisme
Rechts achter het stadhuis ziet u een witte brug.
Over deze brug wandelt u rechtdoor zo door het Staverse Poortje de Compagnieshaven binnen.
Hier vindt u Zeilbotenverhuur Windkracht 5!
Stadhuis Enkhuizen
Het stadhuis is gebouwd in 1686-1688 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Steven Vennekool, een leerling van Jacob van Campen. Er bestaat dan ook enige gelijkenis tussen het Enkhuizer stadhuis en het paleis op de Dam in Amsterdam.
Links van de ingang een in Mechelen gegoten kanon, in 1622 buit gemaakt op Duinkerker kapers. Vondel beschrijft deze gebeurtenis in een gedicht dat boven het kanon hangt.
Aan het balkon in het opengeslagen wetboek, de oorkonde voor het verlenen van het Poortrecht aan Enkhuizen op 4 april 1356 door de graaf van Holland.
“Candide et Constater” op de voorgevel betekent “Rechtschapen en Volhardend”
Stadhuis Enkhuizen Rijksmonument
Het stadhuis is het toonbeeld van de grote, welvarende stad, die Enkhuizen in de Gouden Eeuw was.
De gevel is circa 14 meter hoog en opgetrokken van baksteen met een bekleding aan de voorzijde van natuursteen. Het gebouw is 22 meter breed en bijna even diep.
Zolang als de bouw duurde, duurde ook de (eerste) restauratie in 1980/1982. De gehele voorgevel werd weggebroken, van een steviger fundering voorzien en weer geheel opgebouwd. Tegelijkertijd werd een algehele restauratie uitgevoerd en werden de werkvertrekken gemoderniseerd.
Het zeventiende eeuwse interieur is nog grotendeels authentiek en voorzien van rijk schilderwerk. De Burgemeesterskamer met geschilderd behang, schoorsteenstuk en plafondschildering en de kamers van de wethouders en de historische Schepenkamer met groen velours zijn nog altijd in gebruik en een geliefde trouwlocatie.De kamer is ingericht voor het voltrekken van een huwelijk met maximaal 60 personen. Als uw gezelschap groter is, kan eventueel uitgeweken worden naar de centrale hal op de eerste verdieping, de zogenaamde ‘Witte Zaal’.
Enkhuizen telt ruim 17.000 inwoners.