Enkhuizen aan het IJsselmeer

Enkhuizen is een stad en gemeente in de provincie Noord Holland, in de streek West-Friesland. Onder de stad Enkhuizen valt ook een deel van het dorpje Oosterdijk.
Een eeuwenoud stadje aan het IJsselmeer met een bijzonder rijke geschiedenis.
Enkhuizen is ongeveer rond het jaar 1000 ontstaan. Het dorp verkreeg in 1355 stadsrechten.
Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee.
Aan het eind van de Middeleeuwen werden er havens gegraven en vestingwerken aangelegd. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw.

Drommedaris

De Zuiderpoort of Drommedaris werd omstreeks 1540 gebouwd ter verdediging van de haventoegangen. De toren is in 1649-1659 opgetrokken tot de tegenwoordige hoogte. In de achttiende eeuw kreeg de poort de naam De Drommedaris. Na 1659 is deze in gebruik geweest als wachtkazerne, gevangenis, accijnskantoor, spinnerij-weverij en telegraafkantoor en vanaf 1958 is de Drommedaris een Cultureel Centrum. Het carillon dateert van 1677 en is vervaardigd door Pieter Hemony en bestaat nu uit 44 klokken.

Drommedaris-Enkhuizen

Enkhuizen en de VOC

De Verenigde Oostindische Compagnie was in de 17e en 18e eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld die met zijn prachtige schepen naar Aziatische landen reisde om handel te drijven. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer was Enkhuizen één van de belangrijkste steden met een eigen VOC kamer en de grootste haringvloot der Nederlanden. In het historische centrum met maar liefst 366 unieke rijksmonumenten (zoals de verdedigingstoren Drommedaris), beleef je hier de Gouden Eeuw opnieuw.

WINDKRACHT 5 Zeilboot huren Enkhuizen

Zeilbotenverhuur Windkracht 5 verhuurt nieuwe Bavaria kajuitzeiljachten vanuit de Compagnieshaven Enkhuizen.
De Windkracht 5 vloot: een Bavaria 3 x 34, 37 (2x). 37-2, 41, en C42 en de C45 ligt aan steigers A en kop H.
Onze zeiljachten zijn luxe uitgerust met: warm water, douche, fornuis, oven, koelbox, verwarming, automatische zwemvesten, marifoon en plotter. De grotere jachten hebben tevens: stuurautomaat, AIS, boegschroef en bimini.
Naast onze service bieden wij u een schoon en goed onderhouden zeiljacht voor een korte of langere huurperiode.
Wilt u een betrouwbare zeilboot huren kom dan naar Windkracht 5 in Enkhuizen.

Vanuit moderne Compagniehaven vaart u zo het IJsselmeer op richting: Markermeer (Edam, Monnickendam, HoornVolendam, Amsterdam), Medemblik, Den Oever, Urk, Friesland (Harlingen, Hindelopen, Lemmer, Stavoren) of de Waddenzee (Texel, Vlieland, Terschelling).

Compagnieshaven Windkracht 5

Cultuur in Enkhuizen

Enkhuizen is een gezellig plaatsje aan het IJsselmeer en kent naast de Compagnieshaven de oude binnenhaven voor het ware Wein, Weib und Gesang. Eten bij de Admiraal, een biertje happen bij ‘t Kleine Café (aan de haven) en ontbijten met verse broodjes van Bakkerij Piet Rood in de Westerstraat.

Evenementen in Enkhuizen

De Westfriese Waterweken, de Klipperrace en het Jazzfestival zijn een greep uit de vele evenementen die jaarlijks worden georganiseerd.

In het Zuiderzeemuseum tonen ambachtslieden hun werk en krijg je een indruk van het leven aan zee.

Ook het Flessenscheepjes-, Visserij- en het Enkhuizer Almanak-museum zijn een bezoek waard.

Gezinnen met jonge kinderen mogen Sprookjeswonderland zeker niet overslaan.

Cinema Enkhuizen (Paktuinen 1)
Zeven keer per week wordt er een actuele film vertoond, met middag-, kindervoorstellingen en op donderdag- en vrijdagavond een premierefilm.

Drommedaris (Paktuinen 1)
Unieke locatie voor theater, film, muziek, comedy en kleinkunst.

Stichting de Westerkerk (Westerstraat 138)
In 2001 geheel gerestaureerd en sindsdien voorzien van allerlei voorzieningen voor diners.

Gitaarsalon (Westerstraat 217)
Een intiem concertpodium om de gitaarmuziek onder de mensen te brengen. Beleef de akoestiek van de gitaar in huiselijke sfeer.

De Nieuwe Doelen (Spoorstraat 2)
Een cultureel centrum met diverse mogelijkheden

Pepper’s Jazz-Club (Peperhuis, Wierdijk 12)
Enkhuizen is wereldberoemd vanwege de jazzmuziek. Bij deze jazzclub worden 9 keer per jaar clubmiddagen georganiseerd waar jazz uiteraard centraal staat.

Jongerencentrum Cayen (Peperstraat 2)
Een prachtig cafe en een poppodium. Het is de plek voor jongeren die het beste van zichzelf en van hum omgeving willen maken, waar zij kunnen bijpraten en ontspannen.

Muziekkring Enkhuizen (Nutszaal, Patershof 4)
Hier worden 6 kamermuziekconcerten georganiseerd. De zaal staat bekend om de perfecte akoestiek, die geroemd wordt door zowel musici als bezoekers.

De Havens van Enkhuizen

Compagniehaven-Enkhuizen
Enkhuizen Buyshaven
Gemeentelijke haven