Deze Buitenhaven (waar geankerd kan worden) is aan de kant van het Markermeer begrensd door een dijk, die op twee plekken is doorbroken: het Grote- en het Kleine Gat.
Schepen kunnen de haven van Hoorn binnenvaren door het zogenaamde ‘Grote Gat’, naast de vuurtoren. In de Buitenhaven zijn 35 ligplaatsen voor charterschepen en cruiseschepen. Deze ligplaatsen bevinden zich voor de Hoofdtoren aan het Houten Hoofd, maar ook aan de steiger voor het Oostereiland. In de Buitenhaven zijn passanten liggeld verschuldigd.

Buitenhaven-Hoorn

Let op: U kunt geen ligplaats reserveren.

De havendienst van de Binnenhaven en de Buitenhaven kunt u vinden in het havenkantoor. Het adres van dit kantoor is Hoofd 2a, naast de sluisdeuren van de Binnenhaven. Het telefoonnummer van de havenmeester is 0229 214012 of 06 54202828, of via kanaal 74 van de marifoon. Tussen 16:00 uur en 18:00 uur kunnen gasten het liggeld betalen in het havenkantoor.
Havendienst Hoofd 2a, tel. 0229 214012 en 06 5420 2828.

Bezoekers van de Binnen- en Buitenhaven kunnen gebruik maken van toiletten, douches, wasserette.

Geopend: van april tot oktober tussen 7.30 – 12.00  en 14.30 – 21.00 (oktober beperkt open).
Hemelvaartsdag, Pinksterdagen, juli en augustus ook tussen de middag open.
Water: gratis verkrijgbaar bij de Hoge Brug en op het Baatland.
Elektriciteit: langs de kades, SEP-key (€ 10,– borg) verkrijgbaar bij havenkantoor, viskiosk of toiletgebouw.

Tanken: diesel- en gasolie (geen benzine) bij het bunkerschip Atalante (voor scheepsbenodigdheden) aan het Oostereiland in de Buitenhaven. Hier kunt u ook uw vuil- en bilgewater kwijt.

Aan de westkant staat de houten vuurtoren en links is het Oostereiland, waar de Stichting Hoornse Schouw en de Stichting Botterbehoud actief zijn. De Hoornse haven is nog altijd de thuishaven van twee vissersboten.

Het hoekgebouw bij de entree van het Oostereiland, het Toeristisch Informatie Punt is het startpunt voor groepsarrangementen, stadswandelingen, vaartochten, scootertochten.

Schuijteskade 1 open van maandag t/m zondag: 10.00 – 18.00 uur